10 Eylül 2012 Pazartesi

YENİKÖY


Yeniköy Padişah Kanuni Sultan Süleyman döneminde kurulmuş. Trabzon’dan Rum aileler, Rize’den Müslüman aileler göç ettirilerek burada iskân edildiler. Yani yarısı Türk, yarısı Rum! Zamanla Ermeni ve Musevilerin de gelmeleri ile azınlıklar çoğunluğu ele geçirdiler. Türkler bağ, bahçe ve balıkçılık işleri ile uğraşırken azınlıklar hem bu işleri yaptılar, hem de ticarete atıldılar, para kazandılar. Para parayı çekti ve hem zenginlik hem de çoğunluk azınlıklara geçti. Azınlıklar bu konumlarını 1960’lı yıllara kadar devam ettirdiler.
Yeniköylü balıkçıların küçük limanları vardır. Olan yirmi-otuz balıkçı kayığının hemen hepsi de oltacı. Yabancı bir kayığın limana girmesi izne bağlı, o da veren olursa. Yoksa havasını alır! Yeniköy’de oltacıların avlandıkları yer çakarla Tarabya arası! Bu alana yabancı balıkçı kayıklarını da sokmazlar! Hatta biraz da paylaşımı sevmezler gibi! Balıkçıların tamamı Karadenizli, daha doğrusu hemen tamamı Rizeli! Demek ki Karadenizliler bahçe ve denizle uğraşırken Rumlar ticaret yaparak köşe döndüler. Beş parmağın beşi bir değil! Elbette ki Rum ve Ermeni balıkçılarda vardı, hatta çok şöhretli balıkçı reisleri vardı Sokrati ve Barba Yorgo gibi, şimdilerde arama bir numunelik bile yok!
Yeniköy Spor Kulübü bu yörenin en etkili derneği. Başkan ve yönetici olarak çok kişi görev yaptı. Başkanlık yapanlardan Haluk Ulusoy, TFF Başkanlığı’na kadar yükseldi ve bu görevinde büyük başarılar elde etti. Ali Düşmez eski bir profesyonel futbolcu. Beykoz’da oynadı. Yeniköy’e başkan olunca nerede ise yaşı kadar başkanlık yaptı. Başkanlığı devam ederken İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanlığı’na seçildi, ayrıca TFF yönetimine yedek üye olarak girdi. Siyasi yönden de oldukça güçlü. Devamlı ileri gitti ve AKP kurulunca CHP oluşunu inkâr etmeden bu parti saflarında politika yaptı. Önce Beyoğlu Belediye Meclisi, sonra Sarıyer’den İl Genel Meclisi’ne seçildi. Sadece sporcu ve siyasetçi değil çok başarılı bir işadamı. 

Hale Tan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder